Follow classbambus on Twitter

Despre bambus

Aspecte culturale legate de bambus


  • In China bambusul este un simbol al longevitatii, in timp ce in India acesta este un simbol al prieteniei. Mai multe culturi Asiatice, inclusiv cea din Insulele Andaman, cred ca omenirea a inceput dintr-o planta de bambus. Legendele Malaeziene includ povestea unui barbat care viseaza la o femeie frumoasa in timp ce dormea sub un bambus. El se trezeste si rupe tulpina bambusului, pentru a o gasi pe femeie inauntru. In Filipine, sunt folosite cruci confectionate din bambus pentru a aduce noroc fermierilor. In Japonia, uneori o padure de bambus inconjoara un altar Shinto ca parte a unei bariere sacre impotriva raului.
  • Bambusul este folosit de secole in medicina Ayurvedica si in medicina Chinezeasca. Secretiile bambusului sunt folosite pentru a trata astmul, tusea si pot fi folosite pe post de afrodisiac. In China, ingrediente din radacina bambusului negru ajuta la tratarea bolilor de rinichi. Cercetarile medicale recente evidentiaza potentialul bambusului in tratarea anumitor afectiuni.
  • Industriile legate de bambus deja furnizeaza venit, hrana si adapost pentru peste 2,2 miliarde de oameni in intreaga lume. Thomas Edison a folosit cu succes un filament din bambus carbonizat in experimentul sau cu primul bec. Acest bec inca lumineaza in muzeul Smithsonian in Washington DC. El a folosit deasemenea bambusul ca si captuseala pentru piscina sa. Pana in ziua de azi, piscina nu a avut scurgeri. Bambusul are multiple utilizarii, fara rival, printre ele fiind industria hartiei, schele, constructii, combustibil diesel, industria aeronautica, filtre de desalinizare, afrodisiace, instrumente muzicale, medicamente, hrana, textile etc.